2 medaile z Mistrovství ČR žactva pro Spartu

A je to tady. 2 měsíce dlouhé halové sezony jsou u konce. A jak je zvykem, zakončí jí žactvo na Mistrovství ČR. Po dlouhých letech se žákovský šampionát přesunul do Prahy a tak jsme mohli využít domácí prostředí a myslím, že se to všem závodníkům s eskem na hrudi povedlo výborně. Hned šestice atletů si vybojovala individuální účast na šampionátu a k tomu ještě tři atletky nastoupily do štafety. Cíl byl jasný. Dostat se do některých z finále a případně se poprat o některých z kovů.

Jeden ze šesti, který se zúčastnil MČR byl Jakub Faltus. Po dlouhé pauze zaviněné zraněním se Jakub závod od závodu dostával do formy až ho forma vynesla na Mistrovství ČR. A chystal se nastoupit ve dvou disciplínách. V běhu na 60m se představil hned v prvním rozběhu. Výsledný čas 7,61sec. nestačil na další postup a tak se soustředil na rozběhy na trati 150m. Tam už se mu dařilo o dost lépe. Čas 18,08 mu stačil na postup do finále B, ve kterém soupeřům nedal šanci a časem 17,86sec. si doběhl v osobní rekordu pro celkové 6. místo.

Dalším sprinterem byl Jiří Pechar. Ten si na trať 60m přidal ještě překážky a hned v rozběhu to nevypadalo, že by mu tam nějak překážely. Časem 8,46sec si doběhl pro druhé postupové místo a vynikající osobní rekord. Bylo na co se těšit ve finále. Ale ani ve finále tomu nebylo jinak. Stejný čas, stejné umístění a to znamenalo stříbrnou medaili pro sparťanského atleta Jiřího Pechara. Jirka své představení ještě vyšperkoval. V rozběhu na 150m vybojoval postup do finále. To co se nepovedlo téměř nikomu, se povedlo Jirkovi. Pro žactvo z nevýhodné šesté dráhy si při neúčasti jednoho z favoritů doběhl pro druhou medaili do své sbírky, tentokrát v barvě bronzu. I zde si vylepšil osobní maximum na 17,55sec.

V technických disciplínách jsme měli tři zástupce. Jedním z nich, který se vešel mezi 16 vybraných byl Václav Barek ve skoku o tyči. Ještě 2 dny před závodem si zlepšil osobní rekord z 290cm na 305cm a tak měl motivaci podruhé překonat hranici 3metrů. Na výšce 285cm si Vašek pohrál s nervy a tuto výšku zdolal až na třetí pokus. A to mu dalo možnost podruhé zdolat 300cm. To se mu povedlo hned druhým pokusem a tak se mohl na výšce 315cm pokusit o nový osobní rekord. To se bohužel nepovedlo, i když v prvním pokusu tomu chybělo štěstíčko a pár milimetrů, aby laťka zůstala na stojenech. Ale i tak Vašek odcházel ze sektoru spokojen s vyrovnaným osobním rekordem, 10.místem a s další motivací na venkovní šampionát.

Druhým zástupcem v tech. disciplínách byl Roman Baše. Osobní rekord 177cm mu dával naději na pěkné umístění. Od čtvrtka Roman bojoval s virózou, která se ho držela ještě v sobotu. A tak jsme vůbec netušili, zda bude skákat. Roman se dal přes noc nějak do kupy a do závodu nastoupil. Až do výšky 174cm měl ve svém zápise jen jednu opravu na výšce 171cm. Zdolání následné výšky 177cm by znamenalo vyrovnaný osobní rekord a posun výsledkovou listinou směrem nahoru. Opět nám chybělo trochu štěstí, aby laťka na stojanech zůstala. A tak se Roman výkonem kvalitním 174cm našel ve výsledkách na konečném 7. místě, které je po několikadenní viróze krásné a v létě se máme na co těšit.

Vašek Barek nebyl jediný kdo bojoval v sektoru skoku o tyči. Napodobit či vylepšit jeho 10.místo se snažila i Yasmina Zaddem. Yasminka je věkem ještě mladší žákyně, ale cenné zkušenosti se vždy hodí. I Yasmínka si pro návratu z hor ve čtvrtek šla tréninkově zaskákat na vypsanou soutěž na Strahov. I když měla ještě těžké nohy z lyžáků, přenesla se přes výšku 240cm a tak se chtěla na Mistrovství ČR pokusit o vylepšení či vyrovnání tohoto maxima. Do výšky 230cm vše zdolávala na první pokus. Následná výška 245cm by znamenala osobní rekord. A do třetice chybělo štěstí. Možná jak se říká „o prsa“ tuto výšku nezdolala, ale i tak je výkon 230cm důvod ke spokojenosti a celkovému 10. místu. Jak Vašek Barek tak i Yasmínka se skoku o tyči v tréninku moc nevěnují. Jde spíše o trénování v rámci několika závodů v hale.

Poslední kdo nám chybí ve výčtu úspěchů je Ester Červinková. Ester byla přihlášená k běhu na 300m, kde měla jasný cíl a to dostat se do finále. Startovala ve 4 rozběhu, takže viděla, jak její soupeřky běžely a jaké časy jsou potřeba k postupu mezi 6 nejlepších. Téměř jako vždy byl výběh z bloků pomalejší. Téměř po 100m se teprve rozběhla jak by se slušeno běžet celou trať. Ale i vlažný začátek Ester stačil na postup do finále z prvního místa v rozběhu a celkově čtvrtým časem. Čas 41,72sec. byl vylepšením osobním maximem z původních 42,58sec. Ve finále Ester nastoupila ve druhé dráze a tak měla všechny tři favoritky před sebou a mohla tak začít stíhací jízdu. Věděli jsme, že medaile je vysoko, ale 4.místo blízko. Závod se vyvíjel dle předpokladů. Tři favoritky utekly hned od prvních metrů a na Ester v cíli zbyla nepopulární bramborová medaile ve výborném čase 41,76sec. Dokázala běžet dva vyrovnané časy, které byly hodně zlepšeny od původního osobního rekordu.

To nejlepší na konec. Štafety 4x300m zakončily dvoudenní zápolení žactva. Dívky ve složení Lucka Poppelová, Majda Bláhová, Anička Danišová a Ester Červinková vybojovaly krásné 10.místo z 27. štafet. Holky nasbíraly cenné zkušenosti, které se jim budou hodit příští rok stále ještě v kategorii žactva a věříme, že budou mít stejné ambice jako měli kluci letos. Kluci měli větší ambice, pomýšleli dokonce na jednu z medailí. Nasazení do rozběhů, ale nebylo takové, jaké by asi mělo býti a tak kluci běželi až v posledním třetím rozběhu, ve kterém neměli od startu do cíle soupeře a tak se neměli s kým poměřovat. Časem 2:39,74 skončili na celkovém pátém místě. Medaile si mezi s sebou rozdělili štafety v prvním běhu. Na 4. místo byla potřeba běžet 2:39,20, což mohlo být v jejich silách v přímém souboji se soupeři. To nám ale technický delegát neumožnil, i přesto že jsme měli jako jedni z mála běžený čas ze závodů.  Ale i tak jsme mohli býti s celkovým vystoupením našich závodníků velmi spokojeni a posíleni do další práce.

Všem závodníkům gratulujeme, děkujeme a přejeme hodně dalších sportovních úspěchů. Trenérům Pepovi Nepomuckému a Honzovi Konopovi gratulujeme a děkujeme za spolupráci.

DISCIPLÍNA UMÍSTĚNÍ JMÉNO ROČNÍK VÝKON OS. REKORD TRENÉR
60m 11. Faltus Jakub 2001 7,61 KONOP
150m 3. Pechar Jiří 2001 17,55 ANO NEPOMUCKÝ
6. Faltus Jakub 2001 17,86 ANO KONOP
300m 4. Červinková Ester 2002 41,72/41,76 ANO PURMANOVI
60m př. 2. Pechar Jiří 2001 8,46 ANO NEPOMUCKÝ
výška 7. Baše Roman 2001 174cm PURMANOVI
tyč 10. Barek Václav 2001 300cm PURMANOVI
10. Zaddem Yasmina 2003 230cm PURMANOVI
4x300m 5. Pechar, Faltus,Baše,Barek 02:39,7 ANO
6. Poppelová, Bláhová, Danišová, Červinková 03:00,2 ANO

20160305_175346